Depresija & Joga

disanje-hata-joga

Kako pravilno disanje može da utiče na nivo anksioznosti, depresije ili stresa?

Svako ljudsko telo zahteva gorivo kao jedna dobro podmazana mašina da bi funkcionisalo. To postižemo na dva načina: hranom i vazduhom. Kvalitet vazduha je od vitalnog značaja za zdravlje ljudskog tela; zagađen, zadimljen ili ustajao vazduh može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Pluća i respiratorni putevi su sposobni da pročiste čestice nečistoće iz vazduha koji udišemo, ali ne mogu uticati na tehnike disanja.

Moramo zapamtiti da respiratorni sistem ima dve funkcije, ne samo da udiše svež vazduh, već i da izbaci nusprodukt disanja, a to je ugljen-dioksid.

Često se dešava da zanemarimo pravilno disanje kad smo pod stresom. Nesvesno, naš autonomni nervni sistem – deo nervnog sistema odgovoran je za automatske reakcije tela kao što su disanje, probava i moždana aktivnost, pogođen mišićnom napetošću i drugim reakcijama na stres, menja način disanja, koji uzimamo zdravo za gotovo. Brojni simptomi su povezani sa nepravilnim disanjem: vrtoglavice, zadihanost, trnci u šakama, stopalima i mišićima, bol u predelu srca i drhtanje.

Pravilnim disanje možemo:

-smanjiti broj otkucaja srca
-sniziti krvni pritisak
-usporiti metabolizam
-umanjiti bolove u mišićima

Sveti gral fiziološkog aspekta kojom možemo da utičemo na nivo anksioznosti, depresije ili stresa su tehnike pravilnog disanja;

relaksacija-hata-joga

Relaksacija je aktivnost koja nas zaista opušta i umiruje !

Kada smo zdravi, sve ostalo nam lako polazi za rukom. Zanimljivo je da naš um može pomoći da ozdravimo, ali i da se razboli. Kada izgradimo kontrolu nad svojim mislima, možemo uspešno upravljati i svojim zdravljem. Neki to prirodno čine, a ostali trebaju na tome da rade. Radi se o svesnom razvijanju sposobnosti obraćanja pažnje na određenu vrstu misli čime se potiskuju negativne i destruktivne.

Predpostavka da većina bolesti savremenog društva je psihosomatskog porekla nam daje mogućnost da relaksacijom uspešno uklonimo barijere ( poput svakodnevnog stresa na poslu, napetosti, depresije, anksioznosti) i otvorimo put ka uravnoteženom zdravlju kako mentalnom tako i telesnom.
Redovna relaksacija važna je karika za uspostavljanje psihofizičkog balansa.
U toku relaksacije menja se ekspresija gena uz delovanje imunološkog sistema, metabolizam energije i izlučivanja insulina. Dobri ” geni” koji kontrolišu metabolizam, stres, starenje tela postaju aktivniji a za toliko manje postaju aktivni štetni ” geni” koji mogu dovesti do nastanka visokog krvnog pritiska, bolesti srca, upalnih bolesti creva, a promena aktivnost gena je dokazana već nekoliko minuta nakon samo jednog izvođenja tehnike relaksacije.

Relaksacijom možemo postići :

– normalizaciju krvnog pritiska
– opadanje mišićne napetosti
– normalizacija srčanog rada
– normalizacija nivoa glukoze
– normalizacija disanja
– mentalna opuštenost

vezbe-hata-joga

Vežbe i depresija

Ako patite od depresije ili ste pod uticajem svakodnevnog stresa, napetosti ili poznajete nekoga kome ovo može da pomogne, nastavite da čitate.

Za razliku od antidepresiva, vežbe ne stvaraju hemijsku zavisnost.
Vežbama se poboljšava samopouzdanje i one mogu pomoći da se spava bolje, što je važan faktor kod osoba koje pate od depresije, anksioznosti ili su svakodnevno pod stresom.
Vežbe su efikasan ali često zapostavljen tretman za simptome depresije. Forma vežbanja kroz određen program Joga vežbi kao metod terapije može biti od pomoći protiv simptoma depresije, anksioznosti, svakodnevne napetosti i stresa.Tako da je dobra vest ako ste depresivni, vežbe mogu da doprinesu da vam bude bolje i da postignuti rezultati traju duže.

Joga program vežbi koje direktno utiču na :

–   na nivo hormona stresa
– kako postaviti telo u pravilan položaj ( u kućnim uslovima, na Joga času)
–   dužina vremena ostajanja u svakoj joga vežbi
–  tehnika disanja ( pranajama) koja se praktikuje u toku vežbanja

Dokazano je da vežbe deluju najmanje jednako kao i psihološki tretman. Istraživanja nam govore da postoji dovoljno razloga da pokušamo sa vežbama.

Pozivamo sve zainteresovane za interaktivno stučno predavanje na temu „Joga & Depresija“ da upotpune svoje znanje, ljubitelje joge (vežbače), kao i sve zainteresovane za proširenje svog znanja kako jogom kao metodom terapije efikasno možemo uticati na depresiju.

Više informacija možete pročitati u kategoriji Promo Aktivnosti

joga-poze-hata-joga-beogradNasmejane dane želi vam
 “Hata Joga Udruženje”