Energija & Čakre

Šta su čakre?

Kao instruktor često se susrećem sa pitanjim šta su čakre, gde se nalaze i koji je tačno njihov značaj. Ovaj tekst je namenjen upravo onima koji su zainteresovani za energetske aspekte  joge, ali i svima onima kojima je ova tema strana. Za sada ćemo govoriti uopšteno o čakrama i njihovim karakteristikama, a o svakoj čakri pojedinačno reč više u nekom narednom tekstu.

Tačan prevod sanskritske reči čakra je točak, a danas taj izraz označava sedam žarišnih tačaka moći. Te tačke se nalaze u području korena kičme, donjeg dela stomaka, solarnog pleksusa, srca, grla, čela i temena. Klasična medicina ih predstavlja kao splet živaca u fizičkom telu, psiholozi kao polazište razvoja ljudske posebnosti, joga kao središte duhovne svesti, a možemo slobodno da kažemo da je svako od navedenih tumačenja ispravno.

Čakre možemo da zamislimo kao menjač koji usmerava energiju prema gore ili prema dole i ima sposobnost da je preobrazi u fizičku stvarnost. Čakre predstavljaju osnovu čovekovog energetskog tela. Od njihovog pravilnog funkcionisanja zavisi zdravstveno stanje, psiho-fizički balans i mir,  koliko će se osoba dobro osećati u vlastitom telu, koliko su njeni socijalni odnosi uspešni i još mnogo toga. Neophodno je da se održava njihova čistoća, otvorenost i funkcionalnost kako bi fizički, mentalni i emocionali aspekti bili usklađeni. Njihova ravnoteža je delotvoran način za dostizanje uravnoteženja života.

Čakre funkcionišu kao telefonska komunikacija – veliki broj žica (nadije, energetski kanali) glavnim čakrama (ali i sporednim) upućuju velike količine energetskih informacija. Svaka čakra prima i obrađuje energiju pre nego što je vrati u područje uticaja u telu ili umu. Čakre su mehanizam kojim emocije i zamisli utiču na fizičko telo i obrnuto. Odnosno, one primaju i šalju informacije čulima i organima delovanja kao što su šake, stopala, jezik itd. Upravo je to razlog za uklanjanje energetskih blokada i izoštravanje osećaja, kako bi se poboljšalo telesno i emocionalno zdravlje.

Prve tri čakre (počevši od najniže) odnose se na spoljnu stvarnost – životna sigurnost i stabilnost, pripadnost zajednici, izražavanje individualnosti. To su:

Hata Joga Energija Chakre

MULADARA (KORENSKA ČAKRA) – uzemljenje i sigurnost;

SVADISTANA (SAKRALNA ČAKRA) – prepuštanje i prihvatanje;

MANIPURA (ČAKRA SOLARNOG PLEKSUSA) – energija za svakodnevno funkcioniranje.

Četvrta, peta i šesta čakra odnose se na unutrašnju stvarnost. Određuju viđenje sopstvenog ja, samoizražavanje i interpersonalne odnose. To su:

ANAHATA (SRČANA ČAKRA) – energija ljubavi i saosećanja;

VIŠUDA (GRLENA ČAKRA) – komunikacija, davanje i  primanje informacija, izražavanje;

ADŽNA (ČEONA ČAKRA) – mudrost, „unutrašnje oko“.

Najviša čakra je:

             ŠAHAŠRARA (KRUNSKA ČAKRA) – najviša stvarnost, beskonačni potencijal.

Sporedne čakre su:

ČAKRE TABANA – tačke uzemljenja, energija tela se spaja sa energijom Zemlje;

ČAKRE ŠAKA – tačke dodira;

KORNJAČINA ČAKRA – nalazi se na gornjem delu grudne kosti, odvraća mentalnu energiju od čula, predstavlja unutrašnji svet;

SOMA (MESEČEVA ČAKRA) – nalazi se iznad nepca, predstaavlja „slast života“.     

Važno je da pojedinac bude svestan svog energetskog središta, kako se čakre i njihova uloga ne bi sveli na filozofske pojmove. Osvešćivanjem vlastitih energetskih slabosti i blokada otvara se put ka razrešenju fizičkih, mentalnih i emocionalnih problema. Ovo predstavlja i najdelikatniji proces, jer su u čakrama sadržana sva naša iskustva, sa kojima je neophodno da se opet suočimo i integrišemo u svesni deo našeg bića. Tehnike za duhovno usavršavanje su mnogobrojne i različite, ali sve imaju istu srž – suočavanje sa sobom. ( tekst napisala instruktor joge Ivana ).

Informativne tekstove o jogi možete pročitati u kategoriji Joga.

Dobrodošli  “Hata Joga Udruženje”

joga-poze-hata-joga-beograd