Yoga disanje

“Život je period između jednog dana i sledećeg; čovek koji napola diše, napola živi. Onaj ko ispravno diše, stiče kontrolu nad celim svojim bićem.”

“Hatha Yoga Pradipika”

Yoga disanje

Različite fizičke i mentalne smetnje mogu često nepovoljno da utiču na sposobnost pravilnog disanja. Mnogi ljudi ne dišu pravilno, a nisu ni svesni toga. Pravilno disanje je blagoslov koje nam  donosi kompletno poboljšanje psihofizičkog zdravlja. Dah je suštinski povezan sa našim zdravstvenim stanjem, a nepravilno disanje često će odražavati različite smetnje u telu i umu. Svrha ovog teksta je da se pojasni jedna tehnika yoga disanja i da se vežbanjem stekne navika pravilnog disanja uvodeći je u svakodnevni život.

 

Potrebno je razviti prirodnu svesnost procesa disanja jer se ništa  ne može postići bez svesnosti. Čak i ako se disanje spontano odvija 24h dnevno, često nismo svesni vitalnog procesa niti imamo ikakvu kontrolu nad njim. Ritmično stomačno disanje je  tehnika koja može da posluži da se povišena svesnost o procesu disanja razvije.

 

YOGA  (STOMAČNO) DISANJE

 

  1. Prvi korak je da postavite telo u položaj udobnosti, možete sesti na stolicu, opružiti telo na krevetu ili izabrati neki joga položaj za sedenje. Zatim da bi lakše osvestili stomačno disanje,  jedan dlan postavite na grudni koš a drugi na stomak iznad pupka. Prilikom stomačnog disanja dišete samo na nos (sem ako nemate devijaciju u nosu ), zatim  osetićete kako se stomak pokreće gore-dole i kako se dlan na stomaku pomera u ritmu disanja. Kada se u potpunosti osvesti stomačno disanje tada prelazimo na sledeći korak.

 

  1. Drugi korak je svesno uvideti sopstveni ritam disanja. Prilikom udaha stomak se širi i tada u sebi brojimo koliko traje udah ( primer. 3, 4, 5 sekundi ili više). Celo telo treba da je opušteno i pokreti se dešavaju samo u predelu stomaka. Proverimo više puta dužinu svog udaha koje uvek treba da bude bez ikakvog naprezanja. Kada smo osvestili disanje  stomakom i našli svoj ritam udaha, tada prelazimo na treći korak.

 

  1. Treći korak je disati kontrolisano ritmično stomakom. Svesno posmatrate svoje disanje i svu pažnju usmeravate i na kontrolu disanja. Prilikom udaha stomak se širi a pupak podiže , istovremeno dijafragma će pritisnuti stomak a pupak će biti na najvišoj tački, tada zadržite dah bez naprezanja, jednu sekundu, zatim kontrolisano izdahnemo, izdah je  iste dužine kao i udah, prilikom čega stomak se skuplja a pupak povlači ka kičmi, tada isto zadržimo dah bez napora jednu sekundu. Tako ponavljati ceo proces kontrolisano i svesno i bez ikakvog naprezanja. Sve tehnike disanja u procesu vežbanja imaju jedno osnovno pravilo a to je da: niti udah, niti izdaju kao ni zadržaj daha ne sme biti sa naprezanjem, već se započinje sa sopstvenim trenutnim mogućnostima a vežbanjem kapacitet disanja se povećava.

 

Potrebno je kao i za sve u životu, odvojiti svakodnevno vreme  da bi se usavršila tehnika disanja Dnevno je preporučljivo odvojiti od 5 do 10 minuta svesnog vežbanja tehnike disanja, da bi ona postala uslovni refleks našeg svakodnevnog disanja.

 

Yoga i zdravlje

– svi organi u abdomenu ravnomerno ritmično funkcionišu i deluju na rad drugih organa u organizmu

– otkucaji srca su ritmični i funkcija srca deluje na celukapan rad u krvotoku

– smanjuje se nervna napetost i postiže potpuna umna opuštenost

 

Poznato je, da je ljudsko biće jedan savršen mehanizam u kome su svi delovi ne verovatno povezani a disanje je jedan od moćnih načina kako možemo doneti dobrobit sebi kompletno a pritom ništa nas ne košta sem  malo svakodnevnog vremena, koje ćete posvetiti sebi i kontinutetom postići ne verovatne efekte.

Interesantne članke o jogi možete pročitati u kategoriji Yoga .

 

joga-poze-hata-joga-beograd

Hata Yoga najbolji joga blog koji treba pratiti.