Jedan čas Joge

dobrobit-joge
Cas Joge

Osmišljeni su tako da obuhvataju sve potrebne tehnike kako bi se dovelo u psihofizički balans kompletno biće.

Jedan čas Hatha Joge se sastoji od:

Asana – položaj tela

Joga položaji rade na istezanju, jačanju tela i donose mu vitalnost i elastičnost. Kroz sistem vežbi se prolazi na postepen, prilagođen i siguran način. Blokade vremenom nestaju, telo se zateže, harmonizuje, kao i svi telesni sistemi i organi.

Pranayama – tehnike disanja

Dah je po Jogičkim učenjima naša osnovna veza sa životnom energijom /prana shakti/ i izvor naše vitalnosti. Tehnike pranayame su različite tehnike disanja koje pročišćavaju, regulišu, balansiraju sve naše funkcije i bude životnu energiju uma i tela. Pravilnim disanjem postižemo stanje relaksacije, koncentracije i unutrašnjeg mira.

Pratyahara – tehnike odvajanja čulnih utisaka

Tehnike pratyahare rade na povlačenju svesnosti ka “unutra”da bi se smanjio priliv informacija i vremenom stekla svesnost o načinu na koji naša čula utiču i menjaju stanje našeg uma. Takođe tu su i tehnike kojima učimo da se dovedemo u stanje mentalne, psihičke i duhovne ravnoteže.

Joga Nidra – tehnika releksacije

Progresivna i sistematična praksa duboke relaksacije posebno korisna za savremenog coveka. Ovo je najpoznatija tehnika i po mišljenju mnogih, najefektnija. Joga nidra je potpuno telesno, mentalno i emotivno opuštanje. Ona razrešava unutrašnje konflikte, uklanja stres, donosi dobar dubok san, usporava starenje, smanjuje krvni pritisak, jača imuni sistem.

Više interesantnih članka možete pročitati u kategoriji Joga

joga-poze-hata-joga-beogradNasmejane dane vam želi
“Hata Joga Udruženje”