Terapeutska Joga – Lumbalna Lardoza

Terapeutska Joga
Terapeutska Joga – Mišići Vrata
September 10, 2017
PROMOTIVNI ČAS
February 19, 2018

Terapeutska Joga – Lumbalna Lardoza

Terapeutska Joga
TERAPEUTSKA JOGA – LUMBALNA LARDOZA

Deformacija kičmenog stuba je posledica kongenitalnih ostifikacionih poremećaja u razvoju. Lordoza (lordosis) je povećanje prednje krivine cervikalnog ili lumbalnog dela kičme u kombinaciji sa lumbosakralnim uglom i lordozanaginjanjem karlice prema napred. Normalna vrednost lordoze u lumbalnoj regiji iznosi 15 –30 stepeni.

Lumbalna lordoza odnosi se na zakrivljenost u donjem delu leđa, tj. lumbalnoj regiji. Lordoza kičme se javlja kada se prirodni luk u donjem delu leđa, ili lumbalnoj regiji, krivi više nego što je normalno. Često, lordoza lumbalne kičme se pojavljuje u detinjstvu (benigna juvenilna lordoza), međutim lordoza može da utiče na ljude bilo kog uzrasta.

Drugi potencijalni uzroci lumbalne lordoze uključuju:

  • loše držanje
  • gojaznost
  • osteoporoza (slabljenje kostiju sa godinama)
  • discitis (poremećaj diskova između kičmenih pršljenova)
  • kifoza (preterana spoljna krivina na polovini leđa)
  • spondilolistezis (stanje u kome jedan pršljen klizi napred ili nazad u odnosu na sledeći pršljen)
  • ahondroplazija (oblik patuljastog rasta).
Terapeutske Joga Vežbe

Terapeutske joga vežbe za lordozu mogu veoma pomoći u oporavku od ovog poremećaja. Samo je potrebno da budete uporni i disciplinovani.

Terapeutske joga vežbe za lordozu imaju za cilj:

  • istezanje skraćenih mišića, fleksora vrata, lumbalnih ekstenzora, mišića natkolenice i potkolenice kao i opružača zgloba kuka
  • jačanje oslabljene trbušne i grudne muskulature
  • vežbe disanja

Često lordozu prati i naglašena krivina u grudnom delu kičme – kifoza, pa ovde treba biti naročito oprezan kod izbora vežbi, kako ne bi došlo do narušavanja položaja drugog segmenta, tj. povećanja torakalne (grudne) krivine.

Bitan segment u terapeutskim joga vežbama je “posturalni stav” kičme  tj.poravnanje tela kao bitni faktor u prevenciji deformacija kičmenog stuba. Korekcija posturalnog stava može se shvatiti kao homeostatski mehanizam koji se može voljno kontrolisati. Držanje i pokreti su bazirani na prevazilaženju napetosti, da se kroz kontinuirani stručni rad postigne fiziološka, a sam tim i psihološka stabilnost koja će direkno uticati na zdravlje.

Terapeutska Joga

Terapetska joga pruža jedinstven način kako da se pravilnim izvođenjem vežbi ojačaju mišići , poboljša anatomska pokretljivost i funkcionalnost sistema za kretanje tj.kičmenog stuba. Sistem vežbi je prilagođen svima jer se u svim joga vežbama koriste pomogla koja pomažu svakom pojedincu da funkcionalno poravnja telo u položaj i kontinuiranim prilagodljivim radom postignu rezultati.

Časovi terapeutske joge omogućavaju pojedincu da nauči postupno i pravilno izvođenje vežbi koje bi svakodnevnim praktikovanjem omogućio maksimalan učinak u održavanju i nezi kičmenog stuba.

“Hata Joga Udruženje” omogućava svakom pojedincu da u skladu sa svojim mogućnostima se priključi grupnim ili individualnim časovima, kao i mogućnost da se prijavi za program “Nega Kičme” i na taj način se nauči kompletnost osnovnih vežbi kojima pravilno možemo da ojačamo mišiće, poboljšano pokretljivost sistema za kretanje i kako pravilno da radimo rotaciju u kičmenom stubu.

Praktične primere koje daje učitelj Terapeutske joge možete pogledati na našem YouTube kanalu :

Časove terapeutske joge drži učitelj Terapeutske joge Biljana Manasijević u prostorijama “Hata Joga Udruženja” na Vračaru, ul. Resavska br. 11. Više informacija o grupnim i individualnim terminima terapeutske joge možete dobiti na kontakt :

065 526 31 49 ili nam pisati na email : hatayogabeograd@gmail.com.

Dobrodošli

joga-poze-hata-joga-beograd

Comments are closed.