Menopauza & Joga

Joga & Menopauza

Joga & Menopauza

Menopauza se odnosi na vreme kada jajnici prestanu da proizvode jajne ćelije, nivo ženskih hormona estrogena i progesterona se smanjuje, menstruacija izostaje i više ne postoji mogućnost da se začne. Menopauza može nastupiti prirodno ili kao posledica hemoterapije ili operacije uklanjanja jajnika.

Joga kao metod terapije može uticati da prirodni period menopauze lakše prevaziđete. Postoje joga vežbe snage, kojima se promoviše jačanje kostiju, što smanjuje rizik od osteoporoze i preloma. Takođe joga smanjuje nivo hormona stresa što sprečava gubitak kalcijuma, a samim tim i umanjuje gubitak koštane mase koji se kod žena uglavnom dešava nakon menopauze.

Postoji sekvenca određenih  joga vežbi koje treba da se kontinuirano praktikuju,  tehnike disanja koje utiču delotvorno, kao i druge praktične joga metode, da bi se period menopauze lakše prevazišao.

Joga kao metod terapije pruža mogućnost sveobuhvatnog holističog pristupa u svakom zdravstvenom izazovu i daje mogućnost svakom pojedincu kako da na kontinuirani način vežbanjem vrati svoje zdravlje. Program sekvenci joga vežbi kao i drugih joga metoda u periodu menopauze obuhvata :

-određene joga položaje koji utiču na nivo hormona stresa (joga sekvence)

-pravilno postavljanja tela u određen anatomski joga položaj (svako telo je individualno i postoje pomagala koja telu pomažu da ostane u položaju – blokovi, bolsteri, kaiševi)

-vremenska dužina ostajanja u svakom joga položaju 

-joga disanje koje se praktikuje u smanjenju nivoa stresa

-korist od praktičnih joga metoda kojima se upotpunjuje joga kao metod terapije u oblasti „Joga & Menopauza“

U saradnji sa “Asana Andiappan College of Yoga & Research Centre” iz Hong Konga koji se bavi 30 godina istraživanjem joga položaja kao metod terapije u rešavanju zdravstvenih izazova i završenom školovanjem za učitelja joge, predavanje i interaktivni program na određenu temu „Joga & Menopauza „ držaće Biljana Manasijević – učitelj Terapeutske Joge.

Interaktivno naučićemo :

  • 9 joga asana (anatomski princip postavljanja tela)
  • 3 tehnike disanja koje se praktikuju u periodu menopauze
  • 1 kriya tehniku za osvežavanje energije u telu
  • 1 tehniku čišćenja organizma
  • 1 tehniku negovanja svog tela u periodu menopauze
  • vizuelizaciju umirenja uma
  • program za  tri meseca vežbanja (jačanje tela i uma) kojim se regeneriše telo 

Pozivamo sve instruktore joge da prošire svoje znanje, vežbače joge kao i žene koje su pred menopauzu da edukativno povećaju svoje znanje i kako “Jogom do Zdravlja” prirodno da prođu taj životni period.

Detaljne informacije i kako se prijaviti možete pogledati ovde.

Informacije o predstojećim događajima možete pročitati u kategoriji Promo Aktivnosti.

joga-poze-hata-joga-beograd

Nasmejane dane želi vam                                              “Hata Joga Udruženje”