Disanje Terapija – Tiroidna Žlezda

PROMOTIVNI ČAS
February 19, 2018
TERAPEUTSKA JOGA – PROMOTIVNI ČAS
March 5, 2018

Disanje Terapija – Tiroidna Žlezda

Joga Disanje

Hormoni koje luči tiroida – štitasta žlezda, regulišu mnoge procese u organizmu, poput telesne temperature, metabolizma, rada srca i funkcionisanja nervnog sistema. Ovi hormoni takođe utiču i na izgled, kvalitet kože i kose. Sve to ovoj maloj žlezdi smeštenoj na prednjoj strani vrata, između grkljana i ključne kosti, daje veliku ulogu u funkcionisanju našeg organizma i zato je treba redovno kontrolisati.

Tiroidna žlezda luči dva glavna hormona – trijodtironin T3 i tiroksin T4, a problem nastaje zbog njihove premale ili prevelike proizvodnje. U oba slučaja dolazi do brojnih poremećaja u organizmu i odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem, a kod žena i na reproduktivnu sposobnost.

Endokrini sistem: Endokrine žlezde utiču na ponašanje, delovanje, stavove, pa čak i na takozvane prirodne reakcije. Pranajama usklađuje, pročišćava i neutrališe sekrecije ovih žlezda, pa tako pokazuje svoj uticaj kroz ponašanje osobe. Zdravlje endokrinog sistema umnogome zavisi od kvaliteta krvi i njenog sprovođenja do žlezda. Tokom vežbanja pranajame poboljšava se cirkulacija i kvalitet krvi, a rad žlezdi je poboljšan s većim dotokom zdrave krvi, a kontrolisano disanje pomaže da se sistem dovede u ravnotežu.

JOGA DISANJE KAO TERAPIJA

Joga ostvaruje dubok uticaj na nervni sistem, endokrine žlezde i misli. Pranajama, koja se izvodi ujutru i pre spavanja, poboljšavaju kvalitet dana i noći, aktivnosti i odmora.

Uticaj pranajame na endokrini sistem i njeno dejstvo  na moždane respiratorne centre, kretanje dijafragme, rad srca i mnoge druge faktore, doprinosi ukupnom poboljšanju zdravlja.

Preporučen  savet za poboljšanje rada tiroidne žlezde su Ujjavi Disanje i unos namernica bogate jodom (ili uzimanje suplemenata sa jodom).

Ujjayi (Uđaji) Disanje  sa Kechari Mudrom

Ova vježba disanja je jednostavnija nego što se u prvom momentu čini i postoje dva koraka izvođenja, a ovdje ćemo vam objasniti početni.

Način izvodjenja

Korak 1 :

Udobno sednite, zatvorite oči i opustite telo držeći leđa i glavu uspravno. Osvestite dah u nozdrvama  i dopustite disanju da postane smireno i ritmično. Nakon nekog vremena preusmjerite svjesnost na grlo. Kada disanje postane sporije i dublje, nežno stegnite ulaz grkljana čineći radnju kao pri gutanju ili glasnom zviždanju i nastavite s dubokim disanjem (kroz nos). Ako se izvodi pravilno, doći će do spontanog laganog uvlačenja stomaka a rezultira se zvukom poput laganog hrkanja.

Korak 2:

Kad ste savladali ovaj korak, počnite vežbati ujjayi pranajamu sa kechari mudrom – uvijte jezik unazad (do granice udobnosti i bez naprezanja) dotičući njegovom donjom površinom meki deo nepca. Opustite mišiće lica i svesnost neka bude na zvuku koji se stvara u grlu ,udahu i izdahu. Počnite sa deset ponavljanja i sa vremenom dođite na šezdeset ponavljanja, što je preporučeno dnevno ponavljanje za tiroidu- štitastu žlezdu .

Ukoliko niste sigurni kako se pravilno izvodi ujjavi pranajama uvek možete posetiti najbliži joga studijo i zamoliti joga učitelja da vam pojasni tehniku disanja ili se možete odlučiti da započnete  sa kompletnom joga praksom.

Dobrobiti ove vježbe

Ujjayi pranajama je smirujuća pranajama koja ujedno greje telo i dok je izvodimo, vršimo lagani pritisak na tiroidu- štitastu žlezdu u vratu, koji reguliše puls i krvni pritisak dovodeći do fizičkog i duševnog opuštanja. Pomaže kod svih poremećaja i bolesti psihosomatskog porekla, počevši od nesanice i može se vježbati u ležećem položaju pre odlaska na spavanje.

Na časovima uvek govorim da je toliko malo potrebno svakodnevno posvetiti pažnju sebi i samo kontinutetom možemo negovati svoje telo i dušu. Odvojite svakodnevno dva minuta praktikujući Ujjavi disanje i unesite namernice ili suplemente po svom izboru sa jodom i bićete iznenadjeni promenama nakon izvesnog vremena jer samo kontinutetom se postiže kvalitet. Uvek možete pitati i svog doktora za ovaj preporučen jogijski savet.

Naše preporučene tekstove o praktičnim savetima možete pročitati u kategoriji Praktična Joga.

JogaSa ljubavlju

Biljana Manasijević – učitelj Terapeutske Joge

joga-poze-hata-joga-beograd

Nasmejane dane želi vam “Hata Joga Udruženje”

 

Comments are closed.