Vežbanje joge u trudnoći

promo-aktivnost-trudnice

-Da li se preporučuju vežbe joge u trudnoći?

Prvi korak se sastoji da svaka mama poštuje svoju trudnoću poklanjajući vreme sebi i bebi. Jednostavan način da se to uradi je i pored svih obaveza ostaviti vreme za jogu. Časovi joge za trudnice su idelana prilika da se svaka mama posveti sebi i svojoj bebi, da se opusti i poveže sa svojim telom ,da uživa u društvu drugih trudnica, da čuje korisne, nove i zanimljive stvari vezane za trudnoću, porođaj, dojenje i bebe.

– Zašto vežbati jogu u trudnoći?

Joga nam može pružiti toliko koristi da je gotovo ne moguće govoriti o svima njima. Najveća je možda to što nam omogućava da dublje doživimo trudnoću. Joga je savršena alatka tokom trudnoće da mama ostane fizički aktivna, da nauči tehnike disanja i da se iznad svega poveže sa svojom bebom. Najvažniji aspekt tog vežbanja odnosi se na disanje, koje utiči na dotok krvi u mozak i uopšte bolji krvotok kako za mamu tako i za bebu.

– Kakve pozitivne učinke imaju vežbe joge na trudnoću?

Joga ima moć da otkloni mnoge fizičke problem kao što je :

-mučnina,
-bol u leđima,
-nesanica,
-oticanje zglobova i tela,

Joga uravnotežuje :

– nestabilne emocije,
-donosi balans u svakodnevni život,
-povećava otpornost na stres,
-umiruje um ,
-budi snagu , poverenje , ljubav i iznad svega povezuje mamu sa svojom bebom.

– Kada je najbolje početi sa vežbama?

Najbolje je početi praktikovati jogu u trudnoći nakon završene 12 nedelje. Položaji tokom vežbanja modifikovani su za sve faze trudnoće i mogu se praktikovati tokom svih devet meseci trudnoće.

– Koliko su vežbe joge bezbedne za trudnice?

Joga je uvek bezbedna pošto se svaki položaj izvodi u talasu disanja , svest o disanju treba da postoji dok je mama u položaju. Zbog bezbednosti mame i bebe bi bilo dobro da se vežbanje praktikuje uz nadzor instruktora. Uvek se treba konsultovati sa instruktorom ukoliko imate bilo kakve nedoumice. Joga vežbe za trudnice su modifikovane da svaka mama radi u granicama svojih mogućnosti , izbegavaju se položaji koji mami ne prijaju ili se ne oseća dobro dok ih radi. Ukoliko se oseti mučnina ili bilo kakav bol tokom ili nakon joge treba prekiniti sa vežbanjem i konsultovati se sa lekarom.

-Ima li slučajeva u kojima se ne preporučuje vežbanje joga trudnicama?

Treba izbegavati vežbanje joge ili određene položaje u nekim slučajevima. Pa tako trudnice koje nose dve ili više beba, imaju povišeni pritisak ili neku ozbiljniju bolest, imale su prevremene porođaje ili spontani pobačaj (u drugom tromesečju), ili imaju vaginalno krvarenje ili spuštenu posteljicu ne bi trebalo da vežbaju. Međutim vežbe disanja, opuštanja, kao i meditacija, preporučuju se svim trudnicama, bez ograničenja. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, u vezi sa vežbanjem, svaka mama se treba konsultovati sa svojim ginekologom jer će vas on najbolje posavetovati i rešiti Vam sve dileme.
-Da li imate kurseve joge za trudnice u Vašem udruženju?

“Hata Joga Udruženje” ima sertifikovanog učitelja joge za trudnice Biljana M.Nikolić koja drži časove joge za trudnice na Vračaru. Preporuka je jednom ili dva puta nedeljno praktikovati jogu u trudnoći.

– Šta je sve potrebno doneti sa sobom na vežbanje?

Važno je da mame nose udobnu odeću, u kojoj se slobodno mogu kretati. Potrebno je poneti asuru za pod koja se ne kliza.    

“Moja namera kao učitelja je da podržim, ohrabrim I inspirišem sve mame da se u predivnom razdoblju svog života povežu sa svojom ženskom prirodom ,da svojim malim doprinosom pomognem da se na ovaj svet rađaju bebe pune ljubavi jer joga nas povezuje sa snagama prirode i sa našim sopstvenim unutrašnjim snagama.”

Tehnike opuštanja možete poslušati u kategoriji Meditacija.

Joga RasporedČasovi Prenatal Joge se održavaju Utorkom  i Četvrtkom od 12:30 a psihofizička priprema trudnica za porođaj svake subote od 12:30 u prostorijama “Hata Joga Udruženje” na Vračaru, ul.Resavska br.11 u sklopu hotela Helvecia  a više informacija možete dobiti na stranici Joga na Vračaru.

joga-poze-hata-joga-beogradNasmejane dane vam želi
“Hata Joga Udruženje”